Waterontharder

Een waterontharder is een apparaat die ervoor zorgt dat de hardheid van water vermindert. Een waterontharder haalt kalk en magnesium uit het water, waardoor zacht water overblijft.

Hoe werkt een waterontharder?
In een waterontharder wordt hard leidingwater door een cilinder met kunsthars bolletjes geleid. Dit wordt de ionenwisselaar genoemd. Aan deze bolletje blijven kalk en magnesium “kleven”. Zo wordt kalk en magnesium uit het water verwijderd en wordt van hard water zacht water gemaakt.

Voordelen huurder
Het plaatsen van een waterontharder heeft de volgende voordelen:
- De elektrische apparaten in uw woning hebben een langere levensduur omdat er geen kalk in het water zit, komt er ook geen kalkaanslag in de apparaten.
- U bespaart op wasmiddelen, schoonmaakmiddelen en zeep omdat er in kalkvrij water eerder schuimvorming optreedt.
- De meeste mensen vinden het water prettiger aanvoelen, een beetje 'vettig'.
- De meeste mensen vinden water met minder kalk lekkerder en merken dit met koffie en thee drinken.

Zout
De waterontharder moet worden gevuld met zout. De eerste twee zakken zout krijgt u van Groninger Huis en zijn bij de installatie inbegrepen. Daarna zijn de kosten voor eigen rekening. Het apparaat spoelt zichzelf schoon na een bepaald verbruik. Dit spoelen gebeurt op basis van de waterdruk en kost geen extra elektriciteit. Het zoutgebruik per jaar is uiteraard afhankelijk van de hoeveelheid waterverbruik van u als huurder, maar gemiddeld is dat 4 á 5 zakken zout van 25 kg per jaar. De kosten van een zak zout bedraagt ongeveeer € 12,-.

Aanvraag
Wilt u ook een waterontharder in uw woning? U kunt hiervoor een aanvraag bij ons indienen via het aanvraagformulier geriefsverbetering. Deze vindt u op: https://www.groningerhuis.nl/ik-huur-een-woning/formulieren-en-folders

Huurverhoging
Als u een aanvraag bij ons heeft ingediend, dan neemt de opzichter contact met u op voor het maken van een afspraak. Hij komt bij u langs om te kijken waar de waterontharder het beste geplaatst kan worden. Voor het plaatsen van de waterontharder betaalt u per maand extra huur. U moet hierbij denken aan een huurverhoging tussen de € 17,- en  € 25,- per maand. De hoogte van dit bedrag hangt af van de plek waar de ontharder wordt geplaatst en de extra werkzaamheden die het plaatsen met zich meebrengt.