Bereken uw woonlasten

Groninger Huis heeft samen met het Nationaal Instituut voor Budgetvoorlichting (Nibud) de Huur Wijzer ontwikkeld. Het Nibud is een onafhankelijke stichting die huishoudens informeert en adviseert over geldzaken. De Huur Wijzer is een handig hulpmiddel en houdt rekening met de gemeentelijke lasten.

Wat kunt u met de Huur Wijzer?
Met de Huur Wijzer kunt u in ongeveer 2 minuten nagaan  of de huur van de woning die u op het oog heeft,  in uw budget past. Kunt u de huur straks gemakkelijk betalen, is het nodig om te bezuinigen op andere uitgaven of kunt u beter kiezen voor een andere woning? De Huur Wijzer helpt u bij het maken van een bewuste, verantwoorde keus. Klik hier om meteen naar de Huur Wijzer te gaan.

Hoe werkt het?
Tijdens het doorlopen van de zeven vragen tellende Huur Wijzer, vult u gegevens in over de woning, uw huishoudsituatie en uw huishoudinkomsten. De Huur Wijzer geeft vervolgens aan of de nieuwe huur makkelijk of maar net in uw budget past. Uw gegevens worden alleen gebruikt voor de Groninger Huis Huur Wijzer. Ze worden niet opgeslagen.

Voor u begint

Het is handig om van te voren onderstaande gegevens op te zoeken:

  1. Subsidiabele huur: zoek op wat de subsidiabele huur is van de woning waar u naartoe wilt verhuizen. U vindt de subsidiabele huur op de advertentiepagina van desbetreffende huurwoning.
  2. Energielabel: zoek het energielabel van de woning op. Het energielabel vindt u eveneens op de advertentiepagina van desbetreffende huurwoning.
  3. Inkomen: ga na wat het inkomen is van alle leden van uw huishouden. Dus ook het inkomen van uw partner, kinderen ouder dan 18 jaar en eventuele andere huisgenoten die meeverhuizen. Het inkomen kunt u op twee manieren vinden. Kies wat u het makkelijkst vindt.
  4. Het gezamenlijke verzamelinkomen: dit vindt u op de inkomensverklaring van de belastingdienst of op de laatste belastingaangiftes van u en uw huisgenoten. Tel deze inkomens bij elkaar op. Rond deze bedragen af op hele euro’s.
  5. Het gezamenlijke netto maandinkomen: tel hiervoor de netto bedragen van de loonstroken van u en van uw huisgenoten van boven de 18 jaar op. Rond deze bedragen af op hele euro’s.