Huurders Advies Groep Groninger Huis (HAG)

De Huurders Advies Groep Groninger Huis (HAG) is als huurdersorganisatie verbonden aan Woonstichting Groninger Huis in Zuidbroek. Zij vertegenwoordigt de belangen van de ongeveer 4.600 huurders van Groninger Huis in de gemeenten Appingedam, DelfzijlMidden-Groningen en Oldambt. Zo zet de HAG zich in om, in wijken en complexen waar het prettig wonen is, voldoende beschikbare sociale huurwoningen van goede kwaliteit te behouden en nieuwbouw van sociale huurwoningen te bevorderen.

Er zijn volop ontwikkelingen in de huurmarkt. De betaalbaarheid van woningen is belangrijk. Hierbij spelen de huurprijs, energiekosten en zorgkosten een belangrijke rol. Het Nibud kan huurders inzicht geven wat een verantwoorde huur is bij de inkomsten en uitgaven van een huishouden. Verder kunt u op hun site over diverse andere onderwerpen informatie vinden.

De HAG is lid van de Woonbond. Deze landelijke organisatie heeft een groot netwerk en kan daardoor een krachtig huurdersgeluid laten horen op plekken waar dat hard nodig is zoals in de politiek en bij andere organisaties die invloed hebben op het landelijk woonbeleid.  

Een deel van de huurders van Groninger Huis heeft helaas ook te maken met aardbevingsschade. De stichting HPAG  (Huurdersplatvorm Aardbevingen Groningen) is een samenwerkingsverband van acht Huurdersorganisaties. Het doel ervan is dat er voor alle huurders van de verschillende corporaties bij het versterken en verduurzamen van de woningen dezelfde voorwaarden gelden.

De schade aan de woningen kan tot gevolg hebben dat huurders ook psychische of immateriële schade oplopen zoals verminderde levensvreugde, angsten, gevoelens van onveiligheid en vestoord woongenot door de aardbevingen. De Woonbond en de huurdersorganisatie hebben daarom in 2018 de handen ineengeslagen en een claim ingediend bij de NAM. Ondertussen is de rechtszaak gewonnen maar de NAM is in hoger beroep gegaan en we wachten  op de uitspraak. Meer lezen over deze zaak kan op aardbevingen.nl

Contact

De HAG is volop in beweging. Zij let erop dat de bestuursleden van de HAG de dorpen en gemeenten zo goed mogelijk vertegenwoordigen. Op dit moment is er voor deze vrijwilligersbaan een vacature voor Hoogezand-Sappemeer.

De Huurders Adviesgroep Groninger Huis stelt contact met u op prijs. Heeft u vragen of opmerkingen dan kunt u het onderstaande contactformulier invullen. Ook als u belangstelling heeft voor het deelnemen in de HAG kunt u via het formulier contact met hen opnemen.

Contactformulier