Officiële aftrap aardgasvrij Nieuwolda en Wagenborgen

Persbericht van de gemeente

Geplaatst op: 28 januari 2019

Vanmiddag is de officiële aftrap voor het aardgasvrij maken van de dorpen Nieuwolda en Wagenborgen. De organisaties ondertekenen de intentieovereenkomst en geven hiermee aan dat zij een bijdrage leveren aan de totstandkoming van het project. (Zie ook het gezamenlijk persbericht.)

Het streven is dat de twee Groninger dorpen in 2022 aardgasvrij zijn door middel van een coöperatief en lokaal groengasnetwerk: het ‘Nieuwborgen.net’. Dit lokaal netwerk van en voor de dorpen vormt de basis van dit uitvoeringsplan. In combinatie met het isoleren van woningen, bijmenging van waterstof en het slim opvangen van de warmtepiekvraag.

Het idee voor dit plan is in 2013 ontstaan. Dorpsbelangen Nieuwolda, gemeente Oldambt en Groninger Huis hebben toen het visiedocument Nieuwolda aangeboden aan de provincie Groningen. In deze visie wordt de ambitie genoemd om van Nieuwolda het meest energiezuinige dorp van Nederland te maken.

De energie-ambassadeurs van de organisaties hebben ondertussen niet stil gezeten. In 2017 realiseerde Groninger Huis twee energieleverende woningen in Nieuwolda.