Evaluatie woningwet

Wetgeving belemmert corporaties in de realisatie van klimaatdoelen. Dit moet veranderen. Ondertekenaars van de petitie willen een aanpassing van de Woningwet. Zodat het nabijheidscriterium niet meer in de weg staat aan het energie-neutraal maken van woningen en aan het verlagen van de energierekening van huurders.

Download

Download
Lees meer >

Ondertekenaars

Ondertekenaars

Bedrijven, provincie en gemeentes slaan de handen ineen. Met inmiddels 52 handtekeningen maakt Groningen zich sterk voor haar regio. 

Lees meer >

Toelichting partijen

Toelichting partijen
Lees meer >

Vragen?

Wil je meer informatie? Check de veelgestelde vragen of neem contact met ons op, tel: 0598-451482

Lees meer >

De woningwet houdt ons tegen

Groninger Huis is een plattelandscorporatie. Gedreven, maar ook innovatief als het gaat om duurzaamheid. We investeren dan ook flink om aan onze doelstellingen te voldoen, maar op dit moment komen we geen stap verder. 

Behalve woningen verduurzamen we de gemeenschappelijke ruimtes in onze appartementencomplexen. Met het plaatsen van zonnepanelen op het dak en het terrein rondom onze complexen redden we dat niet. De ruimtes zijn te klein. Daarom willen wij deelnemen aan zonnepark ‘Sunbrouck’. Dit zonnepark ligt in de postcoderoos. Toch krijgen wij geen goedkeuring omdat het zonnepark niet “direct en nabij” onze woongebouwen ligt.

De energietransitie vraagt om ruimte. Ruimte in regionaal maatwerk. Zo kunnen wij ook onze een bijdrage leveren. Het nabijheidscriterium zou niet meer in de weg mogen staan aan het energieneutraal maken van woningen. Als het een maatschappelijk en / of duurzaam doel dient, dan zouden woningcorporaties nieuwe verbindingen aan mogen gaan. 

Door die verbindingen worden de betaalbaarheid voor huurders, de leefbaarheid en de duurzaamheid van ons woningbestand verbeterd. Dit past perfect binnen het regeringsbeleid rondom klimaatdoelstellingen en energietransitie en ook bij de opgave voor CO2 reductie voor woningcorporaties uit het Klimaatakkoord.

 

 


Nog geen oplossing in zicht

De evaluatie van de Woningwet staat op de agenda van de Tweede Kamer, maar tot de dag van vandaag is er nog geen oplossing voor deze belemmering. Inmiddels is, namens 50 partijen, waaronder vele corporaties, vijf gemeentes uit Groningen, Provincie Groningen, de Huurdersadviesgroep Groninger Huis en de Woonbond, aandacht gevraagd voor deze situatie. 

Groninger Huis heeft ook beroep aangetekend tegen voor haar negatieve beslissing op bezwaar van 17 juli 2018 van de Minister van Binnenlandse Zaken en Koninkrijkrelaties. Dit beroep wordt op 5 november bij de Rechtbank in Groningen behandeld.  

Directeur Bestuurder van Groninger Huis, Hilde van Ree licht dit toe. 

 

 

 

Sunbrouck

SunBrouck is een energiecoöperatie, die een park met zonnepanelen in Zuidbroek realiseert. Wil je meer weten over Zonnepark Sunbrouck, bekijk dan hun website. 

Lees meer >

In het nieuws

Dagblad van het Noorden

Wet verhindert Groninger Huis de zon voor haar huurders te laten schijnen. Lees meer > 


Dagblad van het Noorden

Woonstichting Groninger Huis eist panelen zonnepark SunBrouck in Zuidbroek op. Lees meer > 


RTV Noord

Groninger PvdA-Kamerleden willen opheldering over perikelen rond zonnepark Sunbrouck. Lees meer > 


RTV Noord

Groninger Huis: 'Zonnepanelen naast flats? Het moet wel leefbaar blijven'. Lees meer > 


Leidsch Dagblad

Woningwet is een knellend confectiepak. Lees meer > 

Volg @Groningerhuis op Twitter

#vacature medewerker Planning & Control. Ben jij een #financieel talent? Net afgestudeerd of toe aan een 2e stap; s?
Ons #bewonersblad Hello Goodbye is uit . Lezen? #afscheid #start #doofblind #zonnepanelen?
Nog maar 5? dagen om te reageren op deze uitdagende functie... De termijn sluit namelijk op 22 december! #vacature?