Foxhol

Het dorp Foxhol zou volgens overlevering zijn naam danken aan Nittert Fox, die vlakbij in 1499 een veldslag verloor tegen de stad-Groningers. Een andere verklaring is dat de naam, net als bij het nabijgelegen Foxham, is ontleend aan de vossen die er leefden. Er werd al in 1460 melding gemaakt van het gehucht "Vossehol".

Foxhol is vooral bekend geworden doordat de Groninger industrieel W.A. Scholten er in 1842 zijn eerste aardappelmeelfabriek bouwde. Dat was het begin van het Scholten-concern, dat in de negentiende eeuw aan de basis stond van de industriële ontwikkeling van de Groninger Veenkoloniën. Zo'n zestig jaar lang, tot 2005, werd hier de Brinta gemaakt. In de jaren zeventig van de 20e eeuw werd het bedrijf opgenomen in het AVEBE-concern.

Foxhol was een van de plaatsen waar huizen werden gebouwd voor de Zuid-Molukkers die begin jaren vijftig naar Nederland kwamen. Het dorp heeft ca. 1000 inwoners en Groninger Huis verhuurt er ca. 40 woningen. Nabij Foxhol ligt het Foxholstermeer, waaraan de Amerikaanse windmotoren Koetze Tibbe en De Putter staan. In Foxhol bevindt zich een spoorwegstation aan de lijn Groningen - Nieuweschans, dat echter de naam station Kropswolde draagt, naar het 1 kilometer verderop gelegen dorp Kropswolde.

Het Multi Functioneel Centrum ‘De Klabbe’ in Foxhol aan de Pluvierstraat is in 2010 geopend. Hier zetelt o.a. de Stichting Werkgroep Dorpsbeheer Foxhol (WDF). De werkgroep zet zich in om de leefbaarheid in het dorp te verhogen. In ons bewonersblad ‘Groninger Thuis’ van december 2016 kunt u een interview lezen met twee leden van de WDF.

Hoewel het dorp niet veel inwoners heeft, heeft Foxhol een aantal eigen sportclubs:

  • Hengelclub Foxhol (1929)

  • Foxholster Voetbalvereniging - FVV (1930)

  • Schietvereniging Foxhol (1989)

  • Handboogvereniging Black Arrow (2007)

  • Foxholster Gymnastiekvereniging – FGV

Foxhol heeft één basisschool:

  • o.b.s. W.A. Scholtenschool

 

Foxhol ligt in de gemeente Midden-Groningen http://www.midden-groningen.nl/.