WaterstofWijk Wagenborgen

WaterstofWijk Wagenborgen

Groninger Huis is een uniek project gestart in Wagenborgen samen met dertig bewoners, Enexis, Intergas, Energiewacht, Eelshuis, Essent en Baas B.V. Bestaande jaren 70 woningen worden aangesloten op een waterstofnetwerk. De woningen krijgen isolatie, een hybride warmtepomp en zonnepanelen en de bewoners stappen over op inductiekoken. De hybride warmtepomp draait zoveel mogelijk op duurzaam opgewekte stroom en op koude momenten wordt waterstof gebruikt. Het project wordt daarnaast mogelijk gemaakt door een lokaal agrarisch bedrijf waar het waterstof wordt geproduceerd en opgeslagen. 

Wie doen mee?

In oktober 2020 zijn veertig bewoners van de G. Boelmanweg, Klokkenborg, Tonnistil en Kosterij benaderd of ze mee willen doen met dit project. Deze woningen zijn gekozen vanwege het type en de ligging. Met alle veertig bewoners is persoonlijk gesproken. Ook ontvingen zij informatie over het project. Wat houdt het project in, wat is waterstof precies en wat betekent het als je wel of niet meedoet? Van de veertig aangeschreven bewoners in deze wijk hebben bijna alle bewoners toegezegd mee te willen doen aan dit project. Groninger Huis is er trots op dat we met deze bewoners bijdragen aan een duurzame toekomst.

Wat houdt het project in?

  • Bewoners krijgen een comfortabel huis (isolatie en temperatuur).
  • Bewoners krijgen een lagere energierekening doordat ze minder energie verbruiken.
  • Bewoners krijgen geen huurverhoging (alleen de jaarlijkse landelijke huuraanpassing).
  • Woningen krijgen een waterstofketel, een hybride warmtepomp, zonnepanelen, isolatie, een inductiekookplaat (met nieuwe pannenset) en waterstofdetectiemelders.
  • Er komen nieuwe leidingen in de straat.
  • Bij Eelshuis, een boerenbedrijf in Siddeburen, wordt het waterstofnetwerk gebouwd.

Wat is waterstof?

Duurzaam geproduceerde waterstof is CO2-neutraal en is een veelbelovend alternatief voor aardgas. Enkele kenmerken van waterstof zijn:

  • Bij verbranding van waterstof komt waterdamp vrij in plaats van CO2. Dat is beter voor het milieu.
  • Waterstof vervliegt sneller dan aardgas. Hierdoor is er minder kans op hoge concentraties en dus een kleinere kans op calamiteiten.
  • Waterstof brandt vanuit zichzelf onzichtbaar en reukloos, maar dat is bij gebruik aangepast. Er wordt net als bij aardgas een geurtje toegevoegd.
  • Waterstof is niet geschikt om op te koken. Daarom stappen bewoners over op inductiekoken.

Waarom doet Groninger Huis mee aan WaterstofWijk Wagenborgen?

In Nederland moeten in 2050 alle woningen van het aardgas af. Duurzaam geproduceerde waterstof is CO2-neutraal en is een veelbelovend alternatief. Het gebruik van waterstof voor het verwarmen van bestaande oudere woningen staat wereldwijd nog in de kinderschoenen. Groninger Huis biedt huurders woningen die goed, duurzaam, veilig en betaalbaar zijn. Oog voor onze huurders en hun omgeving vinden wij belangrijk. Hierbij kijken wij altijd met een duurzame blik naar de toekomst. Of het nu gaat om het verduurzamen van onze woningen of het verbeteren van de sociale omgeving waarin onze huurders leven. Daarom zetten wij ons samen met onze bewoners in voor WaterstofWijk Wagenborgen.

Wat is het verschil tussen WaterstofWijk Wagenborgen en Nieuwborgen.net?

WaterstofWijk Wagenborgen en Nieuwborgen.net zijn twee verschillende projecten. Nieuwborgen.net is een project om Nieuwolda en Wagenborgen aardgasvrij te maken. Dit gebeurt met groen gas. WaterstofWijk Wagenborgen is een kleinschalig project voor maximaal veertig huurders van Groninger Huis in Wagenborgen. Deze woningen worden ook aardgasvrij, maar gaan over op waterstof. Huurders van Groninger Huis die niet zijn benaderd voor WaterstofWijk Wagenborgen kunnen meedoen aan Nieuwborgen.net. Heeft u interesse? Neem gerust contact met ons op.

Wie heeft welke rol?

WaterstofWijk Wagenborgen is een project waarbij we de woningen klaar willen maken voor de toekomst. Daarnaast willen alle partijen ook leren van de opgedane ervaringen en kennis.

  • Groninger Huis: zorgt voor goede communicatie en contact met bewoners.
  • Enexis Netbeheer: leidt het project, maakt de leidingen geschikt voor waterstof en sluit de woningen op het waterstofnetwerk aan.
  • Intergas: levert de hybride warmtepomp en de waterstof cv-ketel.
  • Energiewacht: isoleert de woningen tot energielabel B, onderhoudt de warmtepomp, plaatst de zonnepanelen en de waterstofketel en hybride warmtepomp.
  • Eelshuis: opslag en distributie van waterstof.
  • Essent: energieleverancier van de waterstof.
  • Baas B.V.: aanleg waterstofnetwerk op Eelshuis terrein.