Woningverandering zelf uitvoeren

Een andere keuken plaatsen of een schutting plaatsen? Wij bieden u de mogelijkheid om zelf uw huurwoning aan uw eigen behoefte aan te passen. Wilt u zelf klussen in uw woning? Dan zijn er wel een aantal regels en voorwaarden.

Heeft u plannen om iets te veranderen aan uw woning? Geeft u dit dan door via uw Mijn Groninger Huis account. Kiest u vervolgens onder direct regelen voor 'ik wil iets in of aan mijn woning (laten) veranderen'.

Veel gevraagd over Woningverandering zelf uitvoeren

Ik wil graag iets aan mijn woning veranderen. Mag dat?

Als u zelf iets aan uw woning wilt veranderen, maakt u een afspraak met de opzichter. De opzichter bespreekt met u of u de plannen mag uitvoeren en aan welke voorwaarden de verandering moet voldoen. Als u de verandering hebt uitgevoerd, meldt u dat ook bij de opzichter. U kunt de aanvraag voor de woningverandering doen in Mijn Groninger Huis account. De opzichter neemt daarna contact met u op. 

Ontvang ik een vergoeding voor de woningverandering die ik zelf heb aangebracht als ik ga verhuizen?

Als u gaat verhuizen en u hebt zelf iets aan uw woning veranderd, kunt u alleen een vergoeding vragen als u vooraf toestemming hebt  gekregen voor de verandering. Is dit het geval dan zijn er verschillende mogelijkheden:

  • de nieuwe huurder neemt de verandering (en daarmee ook de verantwoordelijkheid voor de verandering) over van u. U regelt een eventuele vergoeding met de nieuwe huurder
  • Groninger Huis neemt de verandering van u over. Een eventuele vergoeding is afhankelijk van verschillende factoren, o.a. hoe oud de verandering is en of u de aankoopbonnen heeft bewaard. U hoeft de woning niet in originele staat te brengen.
  • zowel de nieuwe huurder als Groninger Huis nemen de verandering niet over. U moet de verandering ongedaan maken en zorgen dat de woning er uit ziet zoals u de woning hebt gehuurd.

Ik wil graag zelf een nieuwe keuken in mijn woning plaatsen. Moet ik daar toestemming voor vragen?

Ja, u moet hier toestemming voor vragen. Het is een verandering aan uw woning. Als u zelf iets aan uw woning wilt veranderen, maakt u een afspraak met de opzichter. De opzichter bespreekt met u of u de plannen mag uitvoeren en aan welke voorwaarden de verandering moet voldoen. Als u de verandering hebt uitgevoerd, meldt u dat ook bij de opzichter. U kunt de aanvraag voor de woningverandering doen in Mijn Groninger Huis account. De opzichter neemt daarna contact met u op.

Moet ik altijd toestemming vragen als ik iets in of aan mijn woning wil veranderen?

Alleen als u iets gaat veranderen in u woning waarvan het herstel naar de originele staat duurder is dan ongeveer €250,- moet u toestemming vragen. U kunt de aanvraag doen in Mijn Groninger Huis account.

Ik wil een sleutelkluisje plaatsen bij mijn woning of woongebouw. Mag dat?

U mag een sleutelkluisje plaatsen. Als u een sleutelkluisje via ons aanvraagt zijn de kosten €90,-. Dit is inclusief het plaatsen van de kluis.

Ik wil graag een veranda of uitbouw plaatsen. Mag dat?

Als u zelf iets aan uw woning wilt veranderen, maakt u een afspraak met de opzichter. De opzichter bespreekt met u of u de plannen mag uitvoeren en aan welke voorwaarden de verandering moet voldoen. Als u de verandering hebt uitgevoerd, meldt u dat ook bij de opzichter. U kunt de aanvraag voor de woningverandering doen in Mijn Groninger Huis account.De opzichter neemt daarna contact met u op.

Ik wil graag een muur verwijderen in mijn woning. Mag ik dat doen?

Als u zelf iets aan uw woning wilt veranderen, maakt u een afspraak met de opzichter. De opzichter bespreekt met u of u de plannen mag uitvoeren en aan welke voorwaarden de verandering moet voldoen. Als u de verandering hebt uitgevoerd, meldt u dat ook bij de opzichter. U kunt de aanvraag voor de woningverandering doen in Mijn Groninger Huis account. De opzichter neemt daarna contact met u op

Zorgen jullie voor het onderhoud aan een woningverandering die ik zelf heb aangebracht?

Nee, het onderhoud van een woningverandering die u zelf hebt aangebracht is uw eigen verantwoordelijkheid.