Groningse woningcorporaties sluiten akkoord met NAM over waardedaling woningen

Tien Groningse woningcorporaties hebben een akkoord bereikt met NAM over de waardedaling van hun woningen. De corporaties en NAM zijn blij met het akkoord. Dit geeft duidelijkheid en investeringsmogelijkheden voor de corporaties, zodat huurders daar ook voordeel van hebben.

Waardedaling

Woningen waar aardbevingen voorkomen zijn minder waard geworden. Dit geldt voor koopwoningen, maar ook voor huurwoningen. De rechter heeft eerder geoordeeld dat hiervoor een vergoeding moet worden betaald door NAM. Met dit akkoord komt een einde aan de juridische procedure tegen NAM.

Vergoeding inzetten voor de doelen van de corporaties

De tien corporaties worden met een substantieel bedrag gecompenseerd voor de waardedaling door NAM. Zowel NAM als de corporaties zijn blij met het akkoord. ‘Hiermee komt een einde aan de onzekerheid en kunnen wij het beschikbare geld inzetten voor onze doelen, zoals het verduurzamen van woningen of het bouwen van extra woningen, zegt Matthieu van Olffen, directeur-bestuurder van Wierden en Borgen namens de corporaties. ‘Hiermee kunnen we extra bijdragen aan het oplossen van de problemen op de woningmarkt.’ Thijs Jurgens, manager aardbevingen NAM: ‘Dit biedt alle partijen de mogelijkheid om weer verder te gaan en hun plannen verder uit te voeren.’

Corporaties

De corporaties die het akkoord met NAM hebben gesloten zijn Woningstichting Wierden en Borgen, Woongroep Marenland, Woonstichting Groninger Huis, Woningstichting De Delthe, Stichting Uithuizer Woningbouw, Acantus, Lefier, Woonzorg Nederland, De Huismeesters en Patrimonium.